© Rootsville.eu

Mazzle (B)

tiltle: Genetic Modified Art...GMA
music: jazz
year: 2017
label: Monks & Thieves

info artist: Mazzle

© Rootsville 2017


Razzle, dazzle, jazzle...MAZZLE.

Mazzle is een project gebouwd rond tenor saxofonist Koen Nijs, meester op de black & white keys, Bram Weijters en drummer Lionel Beuvens. De inspiratie voor dit trio haalden ze bij 'The Elastic Band' van Joshua Redman.

Toen saxofonist Koen Nijs in 1987 richting Montréal verhuisde was dit niet enkel om 'de toerist' te gaan uithangen maar gebeurde dit in eerste instantie om zich verder te gaan bijscholen in jazzmuziek. Iets wat hem ook daadwerkelijk lukte want hij behaalde er zijn diploma 'Jazz Performance' aan de McGhill University. Daarna verruimde hij zijn kennis door te spelen bij diverse ensembles alvorens zijn eigen 'Kwintet' leven in te blazen. Met dit Kwintet speelde hij onder meer in 1992 op het Internationale Jazz Festival van Montréal. Na een paar jaar te hebben vertoefd in Tokio en New York keerde hij in 1998 terug richting heimat.

Vrijwel onmiddellijk na zijn terugkeer begon Koen Nijs samen te spelen met Bram Weijters. Het was in een doodgewoon 'bruin cafeetje' te Brugge dat hij in contact kwam met de toen nog jonge drummer Lionel Beuvens. Ze bleven gedurende jaren samen muziek maken en speelden afzonderlijk bij verschillende groepen maar de gedachten om samen iets te doen bleef levendig. Recent kon je dit drietal nog beluisteren als de 'Miles Davis Tribute Band', een initiatief van Lionel Beuvens.

Bram Weijters is een Belgische in Antwerpen gebaseerde pianist en componist die al jaren zijn passie voor jazz en alternatieve muziek probeert te verwoorden via zijn 'black & white keys'. Bram volgde masterclasses bij onder meer Kenny Werner, Anthony Braxton en Bill Carroters. Hij was en is nog steeds actief in diverse groepen en naast jazz schuwt hij ook 'Hip Hop' niet. Naast zijn eigen Bram Weijters Quartet en Trio kan je hem ook beluisteren bij onder meer de Jelle Van Giel Group en Zygomatik. Tevens ook in een Quartet met trompettist Chad McCullough en...Mazzle.

Lionel Beuvens startte reeds op 12-jarige leeftijd met het bespelen van drums. In de jazzwereld werd Lionel ingewijd door Antoine Cirri en Nathalie Loriers. Tijdens een van zijn vele zomerstages ontmoette hij Billy Hart en studeerde hij zowel aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, het Lemmens Instituut te Leuven en het Conservatorium in Den Haag. Lionel is naast een veel gevraagd studiomuzikant ook nog de bezieler van zijn eigen 'Lionel Beuvens 4Tet'.

Met 'Genetic Modified Art' brengt dit trio onder de naam 'Mazzle' hun nieuw album op de markt waarbij ze een perfect uitgebalanceerde mix weten te creëren van enkele verrassende arrangementen op 'standards' met eigen composities. Op deze 'GMA' vinden we in totaal 7 stukken terug en kan je jezelf laten wegdromen in een nieuwe sound van hartstochtelijke grooves ondergedompeld in jazzy harmonieën.

Openen doen ze met 'White Sugar', een stuk van Koen Nijs waarvoor hij de inspiratie haalde bij de Rolling Stones en meer bepaald hun hit 'Brown Sugar'. Met dit nummer kan je net als 'Mazzle' wegvluchten uit de harde realiteit van drugs en geweld en je laten meedrijven in een droom van een haast onwezelijke mooie melodie. De rode draad bij 'Solid' vinden we terug in een steeds weer herhalend baslijntje. Een nummer van Bram Weijters waarop deze 'Soliod' na enige fine tuning resulteert in een vloeiende doch eenvoudige melodie.

Van de leadzanger van Radiohead namen ze het nummer 'Eraser' onder handen. Thom Yorke schreef dit nummer niet voor Radiohead maar voor een van zijn soloprojecten. Op het arrangement van Mazzle kan je horen dat de baslijn wordt waargenomen door de saxofoon en bestaat de ritme sectie dus uit Koen Nijs en Lionel Beuvens. In symmetrie met onder meer 'White Sugar' kan je ook bij de bewerking van 'Alone Together' wegvluchten in een wereld van totale onthaasting.

'Hikari Park' is een nummer dat Koen Nijs schreef als ode aan een uitgestrekt park in Japan. Onder invloed van de funky grooves kan je zo de kersenbloesems van 'Hikari Park' voelen openbloeien in dit stuk waar er voldoende ruimte is gelaten voor improvisatie gedelegeerd door de klanken van Bram's Wurlitzer. Voor saxofonist Koen Nijs is Wayne Shorter een nog steeds één van de belangrijkste nog levende voorbeelden. Diens 'Infant Eyes' is dan ook haast niet weg te denken op deze 'Genetic Modified Art'.

Voor het afsluitende 'Silk and Satin' ging Koen Nijs grasduinen in het repertoire van Billie Holiday en haalde zo de inspiratie bij 'Lady in Satin'. Een nummer dat op het einde wijzigt in een 2/4 maat. Een bluesje waarbij de speelsheid van de wind het duo 'zijde en satijn' nog extra weet te accentueren.

CD release concerten

26 September Bilzen Jazz - Bilzen
3 Oktober De Living - Heist-op-den-Berg
9 Oktober De Hopper - Antwerpen
28 Oktober De Loft - Herent

 

tracks:

01. White Sugar
02. Solid
03. Eraser
04. Alone Together
05. Hikari Park
06. Infant Eyes
07. Silk and Satin

musicians:

Koen Nijs: tenor sax
Bram Weijters: piano, Wurlitzer, Moog synth
Lionel Beuvens: drums